Feedback geven als cadeautje

Positieve feedback

Dankzij feedback kunnen mensen leren en groeien of dichtslaan en niet meer verder willen met een project. Vanzelfsprekend is het prettig als feedback ontvangen wordt op een positieve manier en stagiaires daarmee verder kunnen. Maar feedback geven als een cadeautje is niet altijd even makkelijk. Hieronder een aantal tips om feedback te geven zodat het ontvangen kan worden op de meest positieve manier mogelijk.

Goede feedback geven

Timing van feedback geven is lastig. Belangrijk is in ieder geval om het niet te laat te geven. Feedback geven over iets wat vorige week gebeurd is, is eigenlijk al veel te laat. Ook de plaats waar feedback wordt gegeven is belangrijk. Als alle collega’s om dit gesprek staan kan van tevoren al verwacht worden dat de feedback niet goed ontvangen zal worden. Om de feedback constructief te kunnen geven is er een trucje en dat is om geen jij, je of jou(w) woorden te gebruiken. Dat klinkt misschien verwarrend omdat de feedback gaat over een ander persoon. Het is makkelijk om te zeggen: ‘jij doet je werk niet goed’. Maar daar schiet iedereen van in de verdediging. Om deze woorden te vermijden en toch goede feedback te geven is het handig om dat te doen van de 4 G’s.

  1. Spreek het Gedrag aan: Ik merk dat lampen verkeerd gemonteerd worden;
  2. Vertel het eigen Gevoel: Ik vind dat ontzettend vervelend;
  3. Wat is het Gevolg van deze acties: Klanten komen terug. Dit kost ons tijd en geld;
  4. Wat is het Gewenste gedrag: Na het monteren van de lampen voortaan even checken of alles goed zit.

 

Dit is een hele concrete manier van positieve en constructieve feedback geven. Er zijn natuurlijk veel meer manieren van feedback geven. Zo kan het negeren van het slechte gedrag of het complimenteren van het goede gedrag een manier zijn feedback te geven.