Selectie sollicitanten

Maak de juiste keuze!

Dat is echter nog niet zo eenvoudig. Als (beginnend) ondernemer heb je er misschien nog niet al te vaak mee te maken gehad: ‘een nieuw personeelslid’. Een sollicitatiebrief zegt niet zoveel. Het geeft een overzicht wat iemand gedaan heeft maar, papier is geduldig, dus een echt goed beeld krijg je wanneer je met iemand om tafel zit.

Allereerst moet je een eerste selectie maken op basis van de sollicitatie, on- of offline. En dat is al een moeilijkheid, want degene die je niet uitnodigt zie je dus ook nooit. Dus je weet misschien niet altijd wat je mist. Omdat een medewerker in een team moet werken is het handig om een sollicitatieteam samen te stellen. Lees gezamenlijk alle reacties en kies ook gezamenlijk wie je wilt uitnodigen om verder te praten. Kijk daarbij verder dan alleen vakkennis en ervaring. Teamwork is meer dan een optelling van vaardigheden. Het gaat ook sociale intelligentie.

De meeste sollicitanten hebben zich op internet voorbereid en kunnen op de meeste sollicitatievragen het meest wenselijke antwoord geven. En daar heb je dus niets aan. Vraag daarom sollicitanten naar werk en oplossingen waaruit blijkt wat iemand in welke situatie heeft gedaan en waartoe zijn of haar oplossingen hebben geleid. Maak hierbij gebruik van je sollicitatie team. Zij weten wat hun nieuwe collega in de praktijk moet kunnen waar zij in het team behoefte aan hebben.

Schets een case en laat je sollicitanten aangeven hoe zij in zo’n situatie zouden handelen. Vraag hem of haar daarnaast eens voor welke baan ze zouden kiezen als deze functie er niet was. Dat geeft je een andere kijk op interesses en voorkeuren.

Sommige bedrijven gaan nog een stapje verder en kiezen voor een meewerk dag of dagdeel. Zet de sollicitant op de plek waar hij of zij moet gaan werken en waarbij een concrete opdracht wordt gegeven die men op die dag moet uitvoeren. Dit kan misschien niet overal maar bijvoorbeeld in de kappersbranche is dit een standaard onderdeel van een sollicitatieprocedure. Draai maar eens een dag mee dan zien we wat je kunt en hoe je met mensen omgaat. Als je er serieus over na gaat denken kun je dit in veel branches toepassen.

Tot slot: kies nooit iemand zoals jezelf bent. Die heb je al in je team en op een kloon zit niemand te wachten.