Sollicitatiegesprekken voeren

Een sollicitatiegesprek voeren met stagiaires kan op eenzelfde manier als een sollicitatie voeren met een nieuwe medewerker. Natuurlijk is het doel om zoveel mogelijk van de kandidaat te weten te komen. Dit gebeurt door het wel bekende vragenvuur. Interessant is het om naast de standaard vragen ook duidelijk te krijgen hoe de stage eruit gaat zien. Een leerling die zijn zaakjes goed op orde heeft zal ook veel kunnen vertellen over het proces, de duur van de stage en manier van beoordelen. Daarnaast is het ook prettig om in kaart te hebben hoe het stage proces eruitziet en wat de leerling van u verwacht.

Bijzondere vragen van verschillende P&O medewerkers

Om in een paar korte simpele vragen meer over iemand te weten te komen hebben wij een aantal P&O medewerkers gevraagd naar de vragen die ze altijd stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Een aantal van deze P&O medewerkers plaatsen de verschillende functies ook op ROC Nederland. Met die reden zijn alle personen en bedrijven geanonimiseerd. Heeft u zelf een vraag die tussen dit lijstje past? Stuur hem in via info@roc.nl onder vermelding van Sollicitatie vragen waar nog niemand eerder aan gedacht heeft!

Hoe zou je beste vriend(in) je omschrijven?

“Hier komen wat mij betreft de meest interessante antwoorden op. Doordat er alleen maar spontane en eerlijke antwoorden mogelijk zijn leer je de kandidaat snel en goed kennen.”

Vertel me eens over je leven?

“Deze vraag is allesomvattend. Met deze vraag leer ik alles van de kandidaat wat ik moet weten. In eerste instantie of iemand mij genoeg vertrouwd om deze verhalen te vertellen maar ook over hoe iemand omgaat met moeilijke situaties en wat een kandidaat drijft.”

Vertel eens iets over jezelf?

“Een ontzettend open vraag die nu veel gebruikt wordt in onze sollicitatiegesprekken. De openheid zorgt ervoor dat iedereen alle kanten op kan maar stiekem wil ik natuurlijk horen waarom iemand geschikt is voor ons bedrijf en specifiek deze baan. Soms krijg ik een ingestudeerde pitch maar vaak ook een heel spontaan antwoord.”